gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 10 pesetas Alfonso XII

Zlatnik 10 pesetas Alfonso XII, Španjolska numizmatika, kovanica

Španjolski kralj koji je umro u relativno mladoj dobi, nalazi se na kovanici zlatnik 10 pesetas Alfonso XII. Njegov su buran život obilježili egzil u Austriju i Francusku, povratak na tron nakon državnog udara monarhističkih snaga, te prilično umješna vladavina za koju je, očito, imao prirodan talent.

Cijena: 754,18 kuna ili 101,63 eura

Ukoliko u svome posjedu imate zlatnik 10 pesetas Alfonso XII, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Utvrdi li se da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Alfonso XII na španjolsko je prijestolje preuzeo je u 16. godini nakon što je njegova majka, kraljica Isabella II abdicirala. Budući da je vladarem postao odmah nakon navršene punoljetnosti, nije imao mnogo vremena i mogućnosti biti podučavan o vladarskim vještinama. No povijesničari ističu kako je kralj Alfonso XII Španjolskom vladao uz mnogo takta, mudrosti i zdravog razuma koje je stekao u godinama kada je zajedno sa svojom majkom prisilno živio izvan zemlje. Zbog svoje otvorene naravi, stekao je poštovanje svojih sunarodnjaka, osobito u razdoblju neposredno nakon razornog potresa 1885. godine, te epidemije kolere koja je potom izbila.

Načet tuberkulozom, te i sam zaražen kolerom, kralj Alfonso XII umro je u 28. godini ne dočekavši rođenje svojega prvog sina i budućeg kralja, Alfonsa XIII, koji se rodio nepunih šest mjeseci nakon očeve smrti.

Opis numizmatika zlatnik 10 pesetas Alfonso XII

Lik mladoga kralja koji je tek zasjeo na španjolski tron nalazi se na aversu (licu) kovanice zlatnik 10 pesetas Alfonso XII. Kralj je prikazan u desnome profilu, lijevo od vladareve glave ispisan je tekst ALFONSO XII, a desno POR LA G DE DIOS. Na dnu ispod kraljeve biste utisnuta je godina izdanja, koja je od ostatka teksta na aversu odijeljena dvjema šestokrakim zvijezdama.

Na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 10 pesetas Alfonso XII nalazi se španjolski kraljevski grb položen na raskriljeni vladarski plašt. Na vrhu iznad grba postavljena je kruna španjolske monarhije. Kružno oko grba ispisan je tekst REY CONST DE ESPANA, dok je pri dnu navedena nominala 10 PESETAS (10 španjolskih pezeta). Lijevo i desno od nominale utisnute su kovničke oznake “EM” odnosno “DE”, te “M”.

Zlatnik 10 pesetas Alfonso XII s utisnutom godinom izdanja 1878. ponovno je bio kovan 1961. i 1962. godine od strane španjolske državne kovnice korištenjem istih odljevaka. U odnosu na originalne kovanice iz 1878. godine, koje imaju kovničku oznaku “EM”, zlatnici s likom Alfonsa XII kovani u 20. stoljeću imaju kovničku oznaku “DE”.

U 19. stoljeću, zlatnik 10 pesetas Alfonso XII kovan je u razdoblju od dvije godine, 1878. i 1879, u ukupnoj nakladi od oko 120 tisuća primjeraka.

Ukupna masa u gramima: 3.2258

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.0933