gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII, dječak, Španjolska

Zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII, dječak, zlatna kovanica, Španjolska

Neobično burna zbivanja obilježila su vladavinu španjolskoga kralja čiji se lik nalazi na kovanici zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII.

Cijena: 1.510,15 kuna ili 203,51 eura

Ako u svome posjedu imate zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Naši stručnjaci putem interneta mogu obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Ukratko o motivu zlatnika

Budući da je njegov otac Alfonso XII umro pet mjeseci prije njegova rođenja, Alfonso XIII praktički je cijeli svoj život bio formalni i stvarni monarh španjolske kraljevine. Sve dok nije navršio 16 godina, njegova je majka Maria Christina obavljala dužnost regenta.

Alfonso se rodio u Madridu u svibnju 1886. godine. Budući da je odmah po rođenju postao kralj, njegov se lik pojavljivao na španjolskim kovanicama u vrijeme dok je još bio dijete. Vjenčao se neposredno nakon što je napunio 20 godina s princezom Viktorijom Eugenijom, nećakom britanskoga monarha Edwarda VII, s kojom je imao šestoro djece.

Tijekom njegove vladavine, Španjolska je proživjela prvi svjetski rat, španjolski građanski rat i početak drugog svjetskog rata. U veljači 1941. godine, Alfonso XIII abdicirao je u korist svoga sina Juana Carlosa de Borbona.

Opis numizmatika zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII

Zlatne kovanice s likom španjolskoga kralja Alfonsa XIII u optjecaju su se počele pojavljivati nedugo nakon njegova rođenja i to u nekoliko različitih izdanja. Prvo izdanje, s likom kralja u dobi od svega nekoliko mjeseci u optjecaj je pušteno 1887. godine, a kovanice s istim dizajnom kovane su i 1889. i 1890. godine. Ukupno je u tri godine iskovano nešto više od tri milijuna i 200 tisuća primjeraka zlatnika od 20 pezeta.

Zlatnik s likom Alfonsa XIII u ranoj dječačkoj dobi izdan je 1892. godine nešto malo manje od 2,5 milijuna primjeraka. Baš kao i na kovanici prethodnoga izdanja i dizajna, na aversu (licu) oko dječakove glave ispisan je tekst ALFONSO XIII, POR LA G DE DIOS. Na dnu aversa, ispod glave, ispisana je godina izdanja koja je od ostatka teksta odijeljena dvjema šesterokrakim zvijezdama.

Treće po redu izdanje numizmatika zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII izdano je s likom španjolskoga kralja u kasnijoj dječačkoj dobi. Izdanje je to iz 1896. godine, a naklada mu je bila nešto više od dva milijuna primjeraka.

Revers (naličje) svih navedenih kovanica bilo je bez značajnijih razlika. U središtu se nalazi španjolski vladarski grb položen na kraljevski plašt, s krunom na vrhu. Lijevo i desno od grba ispisan je tekst REY CONST. DE ESPANA, a na dnu se nalazi ispisana nominala kovanice 20 PESETAS.

Ukupna masa u gramima: 6.4516

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.1867