gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII beba, Španjolska

Zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII, beba, Španjolska numizmatika, kovanica

Budući da mu je otac, španjolski kralj Alfonso XII, umro ne dočekavši rođenje svoga sina kraljevića, zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII u svojem je prvom izdanju na aversu imao lik kralja – bebe. Rođenje Alfonsa XIII u europskoj je javnosti toga doba bio jedan od događaja koji se iščekivao s velikim simpatijama. Neposredno nakon rođenja, francuski je tisak novoga kralja počastio epitetom “najsretnijeg i najvoljenijeg od svih vladara na zemlji”.

Cijena: 1.510,15 kuna ili 203,51 eura

Sve do svojega 16. rođendana, Španjolskom je u svojstvu regenta vladala njegova majka Maria Christina. Godine Alfonsova odrastanja, međutim, nisu bile najprosperitetnije za tu zemlju: 1898. godine Španjolska je u španjolsko-američkome ratu izgubila kolonijalnu vlast nad Kubom, Portorikom, Guamom i Filipinima. A kada je stasao da preuzme kormilo nad državom, Alfonso XIII preživio je prvi svjetski rat, španjolski građanski rat i rađanje Druge španjolske republike. Početkom 1941. godine, Alfonso XIII abdicirao je u korist svojega sina Juana, koji međutim nikada nije efektivno vladao Španjolskom, nego je to uspjelo – nakon ponovne uspostave monarhije  – tek Alfonsovom unuku Juanu Carlosu.

Ako u svome posjedu imate zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite otkupnu ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Putem interneta naši stručnjaci mogu obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ukoliko se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Opis numizmatika zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII

Lik novorođenoga španjolskoga kralja, nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 20 pesetas Alfonso XIII. Bebina glava okrenuta je u desni profil, lijevo je ispisan tekst ALFONSO XIII, a desno POR LA G DE DIOS. Godina izdanja utisnuta je na dnu, ispod biste. Lijevo i desno od godine izdanja postavljene su dvije šesterokrake zvijezde.

Kružno, uz rub kovanice, na reversu (naličju) ispisan je tekst “REY CONST DE ESPANA”, te nominala od 20 pezeta (20 PESETAS). U sredini reversa nalazi se grb španjolske s ukupno šest različitih heraldičkih elemenata, koji je postavljen na vladarski plašt i okrunjem je krunom. Kovničke oznake “MP” i “PG”, te “M” i “V” nalaze se utisnute lijevo i desno od nominale.

Kovanice s likom španjolskoga kralja novorođenčeta kovane su od 1887. do 1890. godine. Izdanje iz 1889. bilo je pušteno u optjecaj u 875 tisuća primjeraka, a izdanje kovano godinu dana kasnije bilo je proizvedeno u dva milijuna i 344 tisuća komada. Kovanice s utisnutom 1877. kao godinom izdanja te kovničkim oznakama “PG” i “V” ponovno su kovane 1961. i 1962. godine u španjolskoj državnoj kovnici kao službene kopije.

Ukupna masa u gramima: 6.4516

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.1867