Zlatnik 100 reales Isabel

Zlatnik 100 reales Isabel, Španjolska numizmatika, kovanica

Burna vladavina bila je trajno obilježje španjolske kraljice čiji se lik nalazi na kovanici zlatnik 100 reales Isabel.

Cijena: 2.405,15 kuna ili 316,19 eura

Ako posjedujete ovaj ili bilo koji drugi europski zlatnik, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Naši stručnjaci putem interneta mogu obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ukoliko se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Španjolski je tron kraljica Isabel II naslijedila u trećoj godini života, no dio monarhijske loze prozvane karlistima odbio je priznati sukcesiju po ženskoj liniji, što je u Španjolskoj prouzročilo nekoliko građanskih ratova u povijesti poznatih i kao karlistički ratovi.

Isabel II rođena je u Madridu 1830. godine i bila je najstarija kći španjolskoga kralja Ferdinanda VII koji je Španjolskom vladao od 1813. do 1833. godine. Ferdinandov mlađi brat Carlos sedam je godina smrti brata Ferdinanda nastojao osporiti sukcesiju po ženskoj liniji koju je kralj Ferdinand obnovio nakon što je poništio tzv. Salicijski zakon. Intrige i spletke vezane uz pitanje tko će vladati tom južnoeuropskom državom umnogome su oslabile monarhiju, ali i Španjolsku kao državu.

Opis numizmatika zlatnik 100 reales Isabel

Kraljica Isabel II nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 100 reales Isabel. Kraljičina duga kosa ispletena je i povezana vrpcom, a na glavi ima vijenac od maslinovih grana. Kružno oko kraljičine biste ispisan je tekst “ISABEL 2 POR LA G DE DIOS Y LA CONST”. Ispod biste, utisnuta je godina izdanja.

U središtu reversa (naličja) zlatnika 100 reales Isabel nalazi se stari španjolski kraljevski grb s brojnim heraldičkim elementima. Na dnu, ispod grba postavljena su dva pera, a iznad grba kraljevska je kruna. Kružno oko grba ispisan je tekst “REINA DE LAS ESPANAS”, dok uz donji rub kovanice utisnuta nominala “100 R” (100 reala). Lijevo i desno od nominale postavljene su dvije kovničke oznake u obliku šesterokrakih zvijezda.

Zlatnik 100 reales Isabel kovao se svake godine u razdoblju od 1856. do 1862. godine.