Zlatnik 80 reales Ioseph, Španjolska

Zlatnik 80 reales Ioseph Nap, Španjolska numizmatika, kovanica

Legendarni francuski imperator Napoleon Bonaparte inaugurirao je 1808. godine svojeg starijeg brata Josepha na poziciju španjolskoga kralja, zbog čega se Josephov lik i pojavljuje na španjolskoj kovanici zlatnik 80 reales Ioseph.

Cijena: 1.894,22 kuna ili 250,08 eura

Ukoliko posjedujete zlatnik nominale 80 realesa ili pak bilo koji drugi svjetski zlatnik, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ukoliko se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Joseph Bonaparte, koji je na španjolskom jeziku bio poznat i kao kralj Jose I, nije bio obljubljen među Španjolcima. Štoviše, mržnja naroda prema vladavini nametnutoj od strane Francuske bila je toliko jaka da je odmah po Joseovu dolasku u Madrid, započeo rat protiv francuske vlasti.

Jose je bio obeshrabren žestinom protivljenja Španjolaca, pa je svome bratu Napoleonu Bonaparteu čak predlagao da mu dopusti abdikaciju, no to Napoleon nije prihvatio. Premda je, zahvaljujući iznimno slabim odnosima s Vatikanom, Jose ukinuo okrutnu španjolsku crkvenu inkviziciju, to mu ipak nije pomoglo da postane popularniji među narodom. Tijekom Joseove vladavine, španjolska je kolonija Venezuela proglasila neovisnost, no kralj je to mogao samo nemoćno promatrati, te prihvatiti kao svršen čin. Kralj Jose I abdicirao je 1913. godine nakon što je francuska vojska izgubila bitku kod Vittorije protiv britanskih snaga.

Opis numizmatika zlatnik 80 reales Ioseph

Tekst ispisan kružno uz rub aversa (lica) kovanice zlatnik 80 reales Ioseph glasi: IOSEPH NAP D G HISP ET IND R. Na dnu aversa utisnuta je godina izdanja. U središtu je lik kralja Josea I okrenutog u lijevi profil.  Revers sadrži stilizirani španjolski grb uokviren vladarskom ogrlicom i krunom. Lijevo i desno od grba utisnuta je nominala kovanice od 80 reala (80 R). Kružno oko grba ispisan je tekst “IN UTROQ FELIX AUSPICE DEO”. Kovnička oznaka nalazi se pri dnu reversa u obliku okrunjenog slova “M”.

Prvo izdanje numizmatika zlatnik 80 reales Ioseph u optjecaj je pušteno 1811. godine, a izrađeno je u 440 tisuće primjeraka. Godinu dana kasnije proizvedeno je 238 tisuća komada, a u zadnjoj, 1813. godini – istoj onoj u kojoj je Jose abdicirao – otkovana je 161 tisuća zlatnih kovanica.