Zlatnik 5 lira Vittorio Emanuele II, Regno D’Italia

Zlatnik 5 lira Vittorio Emanuele II , Italija, zlatna kovanica

Zlatnik 5 lira Vittorio Emanuele II po izgledu je vrlo sličan mnogo rasprostranjenijoj i češćoj zlatnoj kovanici nominale 20 lira. Sadrži iste motive i vrlo sličan raspored elemenata, a razlikuje se, dakako, po promjeru i masi. Kovan je samo 1863. i 1865. godine i to u ukupno nešto više od 600 tisuća primjeraka.

Cijena: 0,00 kuna ili 77,62 eura

Ako posjedujete zlatnik 5 lira Vittorio Emanuele i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike izrađene u Europi otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Ukoliko kovanica ima vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Zlatnik 5 lira Vittorio Emanuele II nije dugo bio u optjecaju, budući da su ga zamijenili mnogo popularniji srebrnjaci iste nominale koji su se u talijanskim kovnicama s likom kralja ujedinitelja nacije proizvodili sve do 1878. godine.

Pod vladavinom kralja Vittoria Emmanuela II, sve talijanske pokrajine bile su do 1871. godine uglavnom ujedinjene pod njegovom krunom. Unatoč tome što je uspješno dovršio proces unifikacije, kralj Vittorio Emmanuele odlučio je zadržati redni broj dva iza svoga imena, premda je logika ujedinjenja diktirala drugačije. Na taj je način svojim podanicima poslao relativno lošu poruku, koja je implicirala da su ostali talijanski krajevi zapravo bili porobljeni od strane kralja Piemonta i Sardinije. Na njegovu sreću, to nije znatnije ugrozilo stabilnost njegova kraljevstva, te je smrt 1878. godine dočekao mirno i bez značajnijih političkih trzavica.

Opis numizmatika zlatnik 5 lira Vittorio Emanuele II

Na aversu (licu) numizmatika zlatnik 5 lira Vittorio Emanuele II nalazi se lik talijanskoga monarha u lijevome profilu. Kružno oko vladareve glave ispisan je tekst VITTORIO EMANUELE II, a na dnu je utisnuta godina izdanja.

Revers (naličje) kovanice sadrži tradicionalni talijanski grb s križem koji je uokviren vladarskom ogrlicom. Iznad grba postavljena je kruna, a cijeli je grb smješten u vijenac s maslinovim grančicama. Polukružno lijevo i desno od grba utisnut je tekst “REGNO D’ITALIA”, a na dnu reversa nalazi se upisana nominala kovanice od 5 lira (L. 5).