Zlatnik 20 lira Albertvs Sardinija, Italija

Zlatnik 20 lira Albertvs, Sardinija, Italija, zlatna kovanica

Najrasprostranjenija zlatna kovanica s likom kralja Piemonta i Sardinije zacijelo je zlatnik 20 lira Albertvs, koja je u prvoj polovici 19. stoljeća izdavana za potrebe Sardinije. Na ovoj se kovanici, baš kao i na zlatnoj kovanici od 100 lira, nalazi lik Carla Alberta, jednog od talijanskih vladara koji je udario temelje suvremenoj, ujedinjenoj Italiji. Na tronu Piemonta i Sardinije Carlo Alberto naslijedio je svojeg dalekog rođaka Carla Felicea, odnosno Carla Felixa, koji je preminuo bez nasljednika 1831. godine.

Cijena: 2.211,30 kuna ili 293,66 eura

Carlo Alberto rođen je 1798. godine u sjevernotalijanskom gradu Torinu, koji je ujedno bio i glavni grad talijanske regije Piemont. Budući da ni jedan od sinova kralja Vittorija Amadea, koji je u to vrijeme vladao tim dijelom talijanskoga poluotoka, nije imao muškoga potomka, Carlo Alberto bio je od malih nogu predodređen da bude postavljen na talijanski tron.

Ako u svome posjedu imate zlatnik 20 lira Albertvs ili pak bilo koji drugi zlatnik kovan u Europi, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ukoliko se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Opis kovanice zlatnik 20 lira Albertvs

Lik kralja Carla Alberta nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 20 lira Albertvs. Kraljev je lik okrenut u profil ulijevo. Kružno oko kraljeve glave ispisan je tekst “CAR ALBERTVS D G REX SARD CYP ET HIER”. Ispod biste utisnuta je godina izdanja kovanice.

Na reversu ili naličju numizmatika prikazan je tradicionalni heraldički simbol Italije – križ. Talijanski vladarski grb u središtu kovanice okružuju dvije maslinove grančice, simboli mira, rodnosti i postojanosti. Iznad grba nalazi se vladarska kruna. Grb je obrubljen vladarskom ogrlicom. Kružno oko grba ispisan je tekst “DVX SAB GENVAE ET MONTISF PRINC PED &”.

Zlatnik 20 lira Albertvs kovan je u cijelome razdoblju vladavine kralja Carla Alberta, od 1831. do 1849. godine. Najveći broj primjeraka iskovano je 1840.  i 1841. godine, i to ukupno više od 380 tisuća primjeraka. Zbog su toga kovanice s te dvije godine prlično česte u kolekcijama numizmatičara i zbog toga izdanja nemaju znatnu numizmatičku vrijednost. Ostala godišnja izdanja kovana su u tiražama od nekoliko desetaka tisuća primjeraka, s time da su izanja iz 1834, 1838. i 1849. imala tiraže od preko 100 tisuća komada.