gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Prigodni zlatnik 200 leke David, Albanija

Prigodni zlatnik 200 leke David Shqiperi Albanija numizmatika

Republika Albanija izdala je 2001. godine prigodni zlatnik 200 leke David u povodu 500. obljetnice početka radova na ostvarenju Michelangelove skulpture. Riječ je o jednom od najglasovitijih kiparskih djela iz doba talijanske renesanse, postavljenom na središnji firentinski trg Piazza della Signoria.

Talijanski renesansni kipar Michelangelo radove na pet metara visokoj skulpturi biblijskoga junaka Davida započeo je 1501. goine, a skulptura je završena tri godine kasnije. Premda je izvorno bila mišljena kao ukras na krovu florentinske katedrale, ubrzo se ustanovilo da će šest tona težak kip biti teško podići na potrebnu visinu, pa su gradski oci Firence Davida odlučili postaviti ispred zgrade gradskoga parlamenta.

Cijena: 1.690,83 kuna ili 227,85 eura

Posjedujete zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Opis kovanice prigodni zlatnik 200 leke David

Na aversu (licu) numizmatika zlatnik 200 leke David utisnuta je panorama središnjega gradskoga trga u Firenci, Piazza della Signoria, s prominentom palačom Vecchio (Stara palača), koja je u Michelangelovo doba bila sjedište parlamenta grada-države Firence i ispred koje je postavljena skulptura Davida. Ova je građevina danas u većem dijelu muzej. Iznad panorame trga Piazza della Signoria navedena je država izdanja zlatnika na albanskom i engleskom jeziku “Shqiperi – Albania”, te godina izdanja 2001. Pri dnu aversa polukružno je ispisan tekst na albanskom jeziku “Ndeshje Me Kuaj – Firence”.

Prikaz Michelangelove skulpture David nalazi se na obversu (naličju) numizmatika prigodni zlatnik 200 leke David. Desno od skulpture utisnuta je nominala zlatnika od 20 leka (20 leke), a polukružno s lijeve strane ispisan je tekst na albanskom jeziku “500. Vjetori Statujes Se Davidit” što u prijevodu znači “500. obljetnica Davidova kipa”. Točkasti ornament ukrašava obvers polukružno uz desni rub kovanice.

Promjer kovanice je 25,45 milimetara, a rub je sjajan, bez natpisa ili ornamenata. Prigodni zlatnik 200 leke David izdan je 2001. godine u 500 primjeraka.

Ukupna masa u gramima: 7.65

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2213