Zlatnik 20 reais Ary Barroso, Brazil

Zlatnik 20 reais Ary Barroso, Brazil numizmatika, kovanica

U povodu stote godišnjice rođenja jednog od najplodonosnijih brazilskih skladatelja popularne glazbe, brazilska je središnja banka izdala zlatnik 20 reais Ary Barroso. Osim što je bio skladatelj, Barroso je bio poznat i kao pijanist, sportski komentator i voditelj televizijskih šou programa.

Njegove popularne skladbe “Brazilski akvarel” (“Aquarela do Brasil”) i “Na Baixa do Sapatiero” korišteni su u Disneyevim filmovima, nakon čega su postale međunarodni hitovi. Brojni svjetski glazbenici prepjevali su njegove skladbe na mnoge svjetske jezike. Njegova je skladba korištena kao središnji glazbeni motiv britanskoga filma “Brasil” iz 1985. godine.

Cijena: 2.237,67 kuna ili 297,86 eura

Posjedujete zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Opis numizmatika zlatnik 20 reais Ary Barroso

Na aversu (licu) numizmatika zlatnik 20 reais Ary Barroso nalazi se crtani lik poznatoga skladatelja u lijevom profilu, ispod kojega je ispisano njegovo ime “ARY BARROSO” te godina izdanja 2003. Lijevo od imena utisnut je violinski ključ te godina skladateljeva rođenja – 1903. Okomito kraj crteža ispisana je riječ “CENTENARIO”, koja označava stotu obljetnicu rođenja.

Nominala “20 REAIS” ispisana je na reversu (naličju) zlatnika, ispod kojeg je utisnuto ime države izdavateljice – “BRASIL”. Iznad nominale prikazano je stilizirano crtovlje s notama i glasovirskim tipkama. Obod kovanice je nazubljen. Zlatnik 20 reais Ary Barroso izdana je u dvije tisuće pet stotina primjeraka u visokoj kvaliteti kovanja (“proof”).

Promjer zlatnika: 22 milimetara