Zlatnik 5 rublei Aleksandar III, ruski car

Zlatnik 5 rublei Aleksandar III, ruski car, numizmatika, zlatna kovanica

Portret ruskoga cara Aleksandra Aleksandroviča Romanova koji je Rusijom vladao od 1881. do 1894. godine nalazi se na kovanici zlatnik 5 rublei Aleksandar III.

Cijena: 1.911,18 kuna ili 254,40 eura

Poznat i kao “mirotvorac” – budući da za vrijeme njegove vladavine Rusija nije sudjelovala ni u jednom većem ratu – Aleksandar III bio je ipak iznimno konzervativan vladar koji je poništio neke liberalne mjere što ih je uveo njegov otac, Aleksandar II. Vjenčao se za dansku princezu Dagmar, drugu kći danskoga kralja Kristijana IX, zbog čega je ona promijenila ime u Maria Feodorovna te vjeru, prešavši na pravoslavlje.

Ako posjedujete ovaj ili bilo koji drugi ruski ili europski zlatnik, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Opis kovanice zlatnik 5 rublei Aleksandar III

Avers (lice) numizmatika prikazuje portret cara Aleksandra u profilu okrenutog udesno. Na imperatorovoj glavi i vratu nema nikakvih vladarskih obilježa. Kružno oko glave ruskom je ćirilicom ispisan tekst “Б.М. АЛЕКСАНДРЪ III ИМЕРАТОРЪ И САМОДЕРЖЕЦЪ ВСЕРОССIЙСКIЙ”, latinicom “B. M. Aleksandr II Imperator I Samoderžec Vserossiskii”.

Poznati heraldički simbol Rusije, raskriljeni dvoglavi orao s krunom, nalaz se na reversu (naličju) kovanice. Orao u kandžama desne noge drži vladarsko žezlo, a u kandžama lijeve vladarsku bulu. Na prsima se nalazi imperatorski grb Jurajem Pobjednikom na konju, a na krilima manji grbovi zemalja ruskoga imperija. Ispod orla polukružno ispisan je ćirilični tekst nominale 5 rubalja “5 рублей”, latincom “5 rublei”, te godina izdanja.

U rub kovanice utisnut je tekst “Чистаго золота 1 золотникъ 34,68 долей”, ili u prijevodu “Zlatnik od zlata čistoće 34,68 dijelova”, a u nastavku su navedeni inicijali medaljara Apolona Grasgofa (AG) koji je kovanicu dizajnirao.

Ruska kovanica po standardu Latinske monetarne unije

Zlatnik 5 rublei Aleksandar III prvo je rusko izdanje zlatne kovanice koje je proizvedeno u skladu sa standardima Latinske monetarne unije. Zlatnici nominale 5 rubalja bili su identični po promjeru, masi i čistoći zlata zlatnim francuskim, švicarskim i belgijskim zlatnim kovanicama od 20 franaka, talijanskim kovanicama od 20 lira, srpskim kovanicama od 20 dinara, te austrougarskim kovanicama dualne nominale od 20 franaka ili 8 florina, odnosno, 8 forinti.

Prvo izdanje numizmatika zlatnik 5 rublei Aleksandar III u optjecaj je pušteno 1886. godine, a proizvedeno je u 351 tisuću primjeraka. Već iduće godine, naklada zlatnika je gotovo udesetorostručena, a zatim je 1888. godine dostignula 5 milijuna i 257 tisuća komada. Najveći broj zlatnih kovanica od 5 rubalja s likom Aleksandra III proizvedeno je 1890. godine, čak 5 miliuna i 600 tisuća. Kovanice s Aleksandrovim likom kovale su se u Rusiji sve do careve smrti 1894., nakon čega se na ti kovanicama počeo pojavljivati lik cara Nikolaja.