Investicijski zlatnik 100 rublei Juraj Pobjednik, Banka Rusije

Numizmatika, investicijski zlatnik 100 rublei Juraj Pobjednik, Banka Rusije, zlatna kovanica

Nakon što su zalihe investicijskih zlatnika Červonec izdavanih još u doba Sovjetskog Saveza u zalihama središnje banke Rusije bile blizu tome da budu potpuno rasprodane, banka je odlučila izdati novi investicijski zlatnik za rusko tržište, najprije kovanice od 50 rubalja s likom Jurja Pobjednika (Георгий Победоносец, Georgii Pobedonosec), a nekoliko godina zatim i investicijki zlatnik 100 rublei Juraj Pobjednik.

Cijena: 4.834,83 kuna ili 643,56 eura

Ako posjedujete ovaj ili bilo koji drugi europski investicijski zlatnik, te ga želite ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu.

Ukratko o zlatniku

Investicijski zlatnici nominale 50 rubalja s likom Jurja Pobjednika prvi put su u optjecaj pušteni 2006. godine. U iduće četiri godine, svake je godine iskovano novo izdanje. Zajedno s izdanjem iz 2013. godine, proizvedeno je do sada ukupno gotovo četiri milijuna primjeraka kovanica od 50 rubalja standardne kakvoće izrade. Kovanice od 50 rubalja povećane kakvoće izrade ili “proof” izdanje prvi su se put u optjecaju pojavile 2012. godine, a izdano je u 10 tisuća primjeraka.

Investicijski zlatnik 100 rublei Juraj Pobjednik do sada je izdan samo 2012. godine u “proof” izdanju, a proizvedeno je također 10 tisuća primjeraka.

Serija zlatnih kovanica s likom Juraja Pobjednika najnakladnija je serija investicijskih zlatnika koja je izdana u Rusiji.

Opis kovanice investicijski zlatnik 100 rublei Juraj Pobjednik

Središnji motiv aversa (lica) kovanice investicijski zlatnik 100 rublei Juraj Pobjednik dvoglavi je orao, poznati heraldički element s ruskoga grba. Orao se, zajedno s tekstom “Bank Rossii” ispisanim na ćirilici, nalazi unutar manje kružnice formirane od točkica.

U prostoru između kružnice i oboda kovanice, polukružno iznad orla ispisan je tekst nominale, također na ćirilici “Sto Rublei”, a ispod orla navedena je godina izdanja. Lijevo i desno utisnuti su podaci o čistoći zlata od kojeg je kovanica izrađena “Au 999”, te čista masa zlata u gramima “15,55” ili pola unce.

Na reversu (naličju) kovanice nalazi se motiv Jurja Pobjednika (Georgii Pobedonosec), jednog od najstarijeg kršćanskog heroja i mučenika, na konju koji ubija zmaja.

Promjer kovanice zlatnik 100 rublei Juraj Pobjednik (Georgii Pobedonosec) iznosi 30 milimetara, debljina mu je 1,7 milimetara.  Zlatnik istoga dizajna i nominale 50 rubalja ima promjer 22,6 milimetara, i debljinu 1,6 milimetara.

Osim zlatnika, banka Rusije proizvela je i investicijske srebrnjake od jedne unce s istim motivima.