Zlatnik Červonec, Sovjetski Savez (SSSR)

Numizmatika, Zlatnik Červonec iz SSSR-a, zlatna kovanica

Kao dio alternativne valute zasnovane na zlatu, sovjetski je zlatnik Červonec prvi put pušten u optjecaj 1923. godine. I dok je sovjetska rublja sustavno obezvrjeđivana u nastojanjima da se implementiraju komunistički ekonomski ciljevi, papirnata valuta zasnovana na červoncu bila je stabilna.

Cijena: 2.463,61 kuna ili 324,79 eura

Posjedujete li ovaj ili bilo koji drugi europski zlatnik, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Naši stručnjaci putem interneta mogu obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ukoliko se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Ukratko o zlatniku

Zahvaljujući zlatniku Červonec, Sovjetski je Savez sredinom 1920-tih godina uspio na međunarodnim tržištma financirati svoju novoproglašenu “Novu ekonomsku politiku”, budući da su sovjetski červoneci dobro kotirali na zapadnim burzama.

“Červonec” predstavlja povijesno ime zlatnih kovanica veće čistoće koje su se na ruskome tržištu najprije pojavljivale kao izdanja uvezena iz inozemstva (najčešće nizozemski dukati i sekvini), a zatim su se početkom 18. stoljeća – u doba vladavine Petra I – počele proizvoditi i u Rusiji.

Nakon pobjede socijalističke revolucije, novi vlastodršci odlučili su u dizajn Červoneca implementirati motive i znakovlje socijalizma, pa se tako na obversu kovanice pojavljuje grb Ruske Sovjetske Socijalističke Republike sa srpom i čekićem, a na reversu lik poljoprivrednika-sijača.

Opis kovanice zlatnik Červonec

Na obversu kovanice utisnut je grb Ruske Sovjetske Socijalističke Repubike ispod kojeg je ispisana kratica ćiriličnim slovima “RSFSR”. Kružno oko grba ispisana je, također ruskom ćirilicom, parola “Proletarii Vseh Stran, Soedinjajtes!”, ili u prijevodu na hrvatski “Proleteri svih zemalja, ujedinite se!”.

Lik poljodjelca sijača nalazi se u središtu reversa (naličja). Iznad sijača ćirilicom je ispisana nominala kovanice “Odin Červonec” (jedan Červonec). U pozadini je prikazana tradicionalna socijalistička ikonografija: plug, zrake sunca, te tvornički dimjaci s dimom što suklja u nebo. Uz rub kovanice u donjem desnom kvadrantu reversa ispisana je godina izdanja.

Izdanje numizmatika zlatnik Červonec iz 1923. godine proizvedeno je u 2 milijuna i 751 tisuću primjeraka, dok je izdanje iz 1925. godine izdano u 600 tisuća primjeraka. Većina zlatnika iz 1925. godine, te određen broj zlatnika iz 1923. godine, pretopljena je u poluge, tako da je od izdanje iz 1925. godine u rukama numizmatičara ostalo svega nekoliko primjeraka.

Sovjetske su vlasti sredinom 70-tih godina 20. stoljeća počele proizvodnju pretiska ovog zlatnika, koji je bio po fizikalnim svojstvima identičan zlatnicima iz sredine 20-tih godina. Jedina je razlika bila u utisnutoj godini izdanja.

Prvo izdanje pretiska u prodaju je pušteno 1975. godine, a naklada je te godine iznosila 250 tisuća primjeraka. Svake godine, sve do 1982., izdavane su nove količine numizmatika zlatnik Červonec, a godišnja naklada bila je oko milijun primjeraka. Zbog velike količine na tržištu, kovanice iz 70-tih godina smatraju se investicijskim bulionima koji nemaju dodatnu numizmatičku vrijednost.