Zlatnik 2 escudos Ferdinand VII

Zlatnik 2 escudos Ferdinand VII, Španjolska numizmatika kovanice

Prvo izdanje numizmatika zlatnik 2 escudos Ferdinand VII u optjecaju se pojavilo praktički odmah nakon što je španjolski kralj Ferdinand ponovno preuzeo kraljevsku krunu.

Cijena: 1.952,92 kuna ili 258,43 eura

Ako u svome posjedu imate ovaj ili bilo koji drugi europski zlatnik, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnika obavljamo u našem središnjem uredu. Putem interneta naši stručnjaci mogu obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ukoliko se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Francuski je imperator Napoleon Bonaparte 1808. godine – zbog nesloge u španjolskoj kraljevskoj kući – na prijestoje uspio instalirati svoga brata Josepha. Španjolci, međutim, nisu bili nimalo oduševljeni francuskom vladavinom, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će Joseph – koji se prozvao španjolskim imenom Jose I – opet morati predati krunu španjolskoj kraljevskoj lozi Bourbon. To se i dogodilo potkraj 1813. godine, tako da je već godinu dana kasnije u optjecaj puštena serija zlatnih i srebrnih kovanica s markantnim likom novoga-staroga kralja Ferdinanda VII. Budući da je Ferdinand u političkome nadmudrivanju (te uz dodatnu pomoć Napoleonove ratne nesreće) uspio vratiti na španjolsko prijestolje, nije ni čudno kako se na kovanicama pojavljuje s lovorovim vijencem na glavi – simbolom pobjede.

Opis numizmatika zlatnik 2 escudos Ferdinand VII

Osim numizmatika zlatnik 2 escudos Ferdinand VII, u isto su se vrijeme i s istim motivom španjolskoga kralja pobjednika počeli kovati i zlatnici identičnog dizajna, ali većih nominala: 4 escudos i 8 escudos. Na aversu se, kao što smo već spomenuli, pojavljuje lik kralja Ferdinanda VII. Vladarevo je lice okrenuto u desni profil, a kružno oko glave ispisan je tekst “FERDIN VII D G HISP ET IND R”. Pri dnu aversa utisnuta je godina izdanja koja je od ostatka teksta odijeljena dvjema točkama.

Na reversu (naličju) se nalazi španjolski kraljevski grb s petnaestak različitih heraldičkih motiva. Grb je uokviren kraljevskim lancem, a na vrhu je – kao i obično – vladarska kruna. Lijevo i desno od grba utisnuta je nominala od 2 escuda (2 S). Kružno uz rub kovanice ispisan je tekst “IN UTROQ FELIX AUSPICE DEO”. Pri dnu reversa nalaze se dvije kovničke oznake: slovo “M” s krunom i slova “AJ”, odnosno “GJ”.

Kovanica zlatnik 2 escudos Ferdinand VII kovana je u razdoblju od 1814. do 1833. godine.