Zlatnik 20000 tolarjev Nogometno prvenstvo, Slovenija

Zlatnik 20000 tolarjev Nogometno prvenstvo, Slovenija

U povodu svjetskog prvenstva u nogometu održanom 2002. godine, središnja banka Slovenija izdala je zlatnik 20000 tolarjev Nogometno prvenstvo. Svjetsko nogometno prvenstvo te je godine održano u zajedničkoj organizaciji dvije zemlje – Japana j Južne Koreje. Bilo je to prvo, i do sada jedino takvo natjecanje u povijesti kojemu domaćin nije bila samo jedna država.

Cijena: 1.962,24 kuna ili 260,74 eura

Jedan od razloga zbog kojih je Banka Slovenije upravo te godine izdala prigodni “nogometni” zlatnik bila je i činjenica što je slovenska nogometna reprezentacija te godine prvi put u povijesti sudjelovala na jednom svjetskom prvenstvu.

Ako posjedujete zlatnik nominale 20000 tolara koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup slovenskih i europskih zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama. Uz prethodni dogovor, otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije. Naši stručnjaci besplatno će za vas putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Opis numizmatika zlatnik 20000 tolarjev Nogometno prvenstvo

Središtem aversa (lica) zlatnika dominira brojka “20000” koja predstavlja nominalu. Brojka je utisnuta u pravokutnik, a okomito na brojku naveden je naziv slovenske valute u genitivu “TOLARJEV”, te odmah ispod i godina izdanja (2002). Lijevo i desno od brojke, polukružno je ispisano ime zemlje izdavateljice “REPUBLIKA SLOVENIJA.

Silueta nogometaša u skoku prema lopti središnji je motiv reversa (naličja) numizmatika zlatnik 20000 tolarjev Nogometno prvenstvo. Nogometna lopta naglašena je grafičkim elementima koji podsjećaju na zrake sunca. Lijevo od lopte ispisana je godina održavanja natjecanja, a polukružno oko središnjeg motiva ispisan je tekst “SVETOVNO PRVENSTVO V NOGOMETU”.

Zlatnik je iskovan u 1500 primjeraka u slovačkoj kovnici Mincovna Kremnica.  Dizajn zlatnika zajednički je rad ukupno četiri autora: Primoža Gutmana, Edina Okića, Urbana Švegla i Matjaža Vodlana.

Osim u zlatu, kovanica posvećena svjetskome prvenstvu u nogometu izdana je i kao srebrnjak nominale 2500 tolara, te kao kovanica od neplemenitih kovina nominale 500 tolara. Obje ove kovanice dizajnom se ne razlikuju od dizajna zlatnika.

U nastavku se nalaze osnovne tehničke informacije o zlatniku:

Promjer zlatnika: 24 milimetra

Obod zlatnika: nazubljen