gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 leva Ferdinand knez Bugarski

Numizmatika, zlatnik 20 leva Ferdinand knez Bugarski, zlatna kovanica

Bugarski vladar rođen u Beču, koji je Bugarskom vladao najprije kao knez, a zatim i kao car, nalazi se na kovanici zlatnik 20 leva Ferdinand knez Bugarski.

Cijena: 1.425,66 kuna ili 192,12 eura

Ferdinandu, koji je u to vrijeme bio visoki časnik austrougarske vojske, bugarsko prijestolje ponudila je narodna skupština Bugarske nakon što je prethodni knez Aleksandar abdicirao 1886. godine. Preuzimanje bugarskoga trona mnogi su europski vladari gledali s nevjericom, smatrajući Ferdinanda nesposobnim za vođenje državničkih poslova. No, on je te sumnje učinkovito raspršio, budući da je zemljom prvih dvadeset godina vladao prilično uspješno.

Posjedujete zlatnik 20 leva Ferdinand knez Bugarski koji želite ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim područjima regije. Numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ako kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik 20 leva Ferdinand knez Bugarski

U središtu obversa (lica) numizmatika zlatnik 20 leva Ferdinand knez Bugarski nalazi se Ferdinandov lik u profilu okrenut ulijevo, s bradom. Ćiriličnim je slovima kružno oko vladareve glave ispisan tekst “Ferdinand I Bulgarski Knjaz”.

Revers (naličje) sadrži vladarski grb s lavom s uzdignutim na stražnje noge i ispruženim kandžama. Iznad grba postavljena je vladarska kruna s križem na vrhu. Križ s krune odvaja tekst ispisan polukružno uz gornji rub reversa: “Knjaževstvo Bulgarija. Nominala kovanice razdvojena je grbom, ispisana lijevo i desno: “20 leva”.  Godina izdanja utisnuta je pri dnu reversa, ispod grba.

Zlatnik 20 leva Ferdinand knez Bugarski s navedenim je dizajnom izdan samo jedne, 1894. godine, a proizveden je u 100 tisuća komada. Veći dio navedene naklade iskovan je u standardnoj kvaliteti, a određeni broj kovanica izrađen je u dokaznoj ili “proof” kakvoći, zbog čega potonje kovanice imaju i nešto veću numizmatičku vrijednost.

Postoji također i izdanje zlatnika od 20 leva s nešto drugačijim dizajnom reversa, te likom kralja Ferdinanda u poznijim životnoj dobi. To je izdanje u optjecaj pušteno 1912. godine u 75 tisuća primjeraka, a izdano je u povodu proglašenja neovisnosti Bugarske od Otomanskoga carstva. Bugarska kovnica u Sofiji 1968. i 1969. godine proizvela je pretisak ove kovanice.

Ukupna masa u gramima: 6.4516

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.1867