Prigodni zlatnik kineski kalendar, Australija

Prigodni zlatnik kineski kalendar, Australija

Serija kovanica koja sadrži reference na životinje kineskog zodijaka kuje se svake godine u australskoj kovnici Perth Mint, a naziva se Prigodni zlatnik kineski kalendar. Premda se proizvodi u Australiji, serija je iznimno popularna u Kini.

Cijena 1 unce: 11.145,82 kuna ili 1.465,25 eura
Cijena 1/4 unce: 2.786,46 kuna ili 366,31 eura
Cijena 1/10 unce: 1.114,58 kuna ili 146,52 eura

Posjedujete li prigodni zlatnik Kineski kalendar i želite ga ponuditi za otkup? Svakako nas kontaktirajte. Obratite nam se s povjerenjem i ukoliko samo želite stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika. Putem internetskih stranica Zlatnici nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu za vaše kovanice.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima izvan Zagreba. Ukoliko vaša kovanica ima dodatnu numizmatičku vrijednost, možemo dogovoriti prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Kineski kalendar koristi se u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, ali i u još nekim zemljama Dalekoga istoka, poput Vijetnama, Koreje i Japana. Riječ je o kalendaru koji se ravna prema mjesečevim i sunčevim fazama, zbog čega se naziva lunisolarnim kalendarom. Svaka godina ima naziv po jednoj od dvanaest životinja, nakon čega se ciklus imenovanja ponavlja.

Životinje po kojima se imenuju pojedine godine kineskoga zodijaka i kalendara, a koje se pojavljuju i na kovanicama Prigodni zlatnik kineski kalendar redom su: štakor (odnosno miš) kao prvi u nizu, potom se nižu tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovca (odnosno koza), majmun, pijetao, pas, te svinja (odnosno vepar).

Opis kovanice prigodni zlatnik Kineski kalendar

Kao i na svim suvremenim australskim kovanicama, na aversu (licu) prigodnog zlatnika Kineski kalendar nalazi se lik britanskoga monarha, kraljice Elizabeth II. Lijevo od kraljičine glave ispisan je tekst “ELIZABETH II”, a desno je navedena država izdanja “AUSTRALIA”. Na dnu aversa ispisana je nominala u australskim dolarima. Budući da se prigodni zlatnik Kineski kalendar kuje u nekoliko različitih veličina, ispisana nominala kreće se od najmanjih 5 dolara za kovanice od jedne dvadesetine unce, pa do 3000 dolara za kovanice od jednog kilograma. Ostale nominale su 15 dolara (jedna desetina unce), 25 dolara (jedna četvrtina unce), 100 dolara (jedna unca), i 200 dolara (dvije unce).

Životinja, simbol pojedine kineske godine, nalazi se na reversu (naličju) numizmatika prigodni zlatnik Kineski kalendar. Prvo izdanje iz 1996. godine na reversu je imalo motiv štakora, budući da je ta godina bila u njegovu znaku.Uza svaku životinju kineskim je pismom ispisan naziv znaka, a uz životinju ispisana je također i godina izdanja, oznaka mase izražena u uncama (OZ) i čistoća zlata (9999 GOLD).