Zlatnik 10 dollars Indian Head, Sjedinjene Države

Zlatnik 10 dollars Indian Head, Sjedinjene Države, zlatna kovanica

Baš kao i zlatnik nominale 20 američkih dolara koji se kovao u razdoblju od 1907. do 1933. godine, i zlatnik 10 dollars Indian Head predstavlja dizajnersko djelo američkog skulptora Augustusa Saint-Gaudensa.

Cijena: 5.502,61 kuna ili 732,45 eura

Ukoliko u svome posjedu imate zlatnik 10 dollars Indian Head koji želite ponuditi za otkup, to možete učiniti kod nas. Naši stručnjaci također mogu obaviti procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice. Obratite nam se s povjerenjem. Otkup zlatnika i plaćanje obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu. Ako stručnom procjenom utvrdimo kako je kovanica numizmatički vrijedan primjerak, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Zahvaljujući poznanstvu s američkim predsjednikom Theodorom Rooseveltom, koji je smatrao da bi američke zlatne optjecajne kovanice trebale imati umjetničku kvalitetu, Saint-Gaudens dobio je priliku oblikovati i ovaj zlatnik. Predsjednik Roosevelt, naime, cijenio je Saint-Gaudensovo djelo, te ga je pozvao da zajedno s graverima američke državne kovnice US Mint osmisli novi dizajn serije zlatnika.

Premda je pripremajući kalupe za kovanje dao snažan autorski pečat američkim optjecajnim zlatnim kovanicama u prvoj polovici 20. stoljeća, Saint-Gaudens nije doživio njihovu masovnu proizvodnju. Umro je nakon teške bolesti iste godine kada su se prvi primjerci s njegovim dizajnom počeli koristiti u trgovinskim transakcijama. Završne pripreme za kovanje prema Saint-Gaudensovim zamislima obavio je glavni graver kovnice US Mint Charles E. Barber.

Opis numizmatika zlatnik 10 dollars Indian Head

Na aversu (licu) numizmatika zlatnik 10 dollars Indian Head nalazi se prikaz indijanca okrenutog u desni profil, na čijoj je perjanici utisnuta riječ “LIBERTY”. Polukružno iznad indijančeve biste utisnuto je 13 zvijezda, a pri dnu je ispisana godina idanja.

Orao sklopljenih krila koji stoji na grani masline nalazi se na reversu (naličju) zlatne kovanice. Lijevo od orla ispisan je moto “IN GOD WE TRUST”, a desno – iza leđa – utisnut je moto “E PLURIBUS UNUM”. Polukružno iznad orla ispisan je tekst “UNITED STATES OF AMERICA”, a pri dnu je navedena nominala “TEN DOLLARS”.

Obod zlatnika sadrži 46 zvijezda koje predstavljaju 46 saveznih država koje su u vrijeme prvoga izdanja bile u sastavu Sjedinjenih Američkih Država. Broj zvjezdica na obodu 1912. godine povećao se na 48, budući da su se Uniji te godine pridružile države New Mexico i Arizona.

Zlatnik 10 dollars Indian Head nema kovničkih oznaka. Kovan je u kovnicama u Philadelphiji, Denveru i San Franciscu, redovno svake godine od 1907. do 1916. a zatim još 1920., 1926., 1930., 1932. i 1933. godine.

Promjer zlatnika: 26,92 milimetara

Debljina zlatnika: 2,023 milimetara