Zlatnik 20 dollars Saint Gaudens, Sjedinjene Države

Zlatnik 20 dollars Saint Gaudens, Sjedinjene Američke Države, zlatna kovanica

Zlatnik 20 dollars Saint Gaudens, koji je bio službeno sredstvo plaćanja u Sjedinjenim Američkim Državama od 1907. do 1933. godine, mnogi numizmatičari smatraju najljepšom ikada izrađenom američkom zlatnom kovanicom.

Cijena: 10.455,75 kuna ili 1.391,76 eura

Ako posjedujete zlatnik 20 dollars Saint Gaudens koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane diljem svijeta otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim krajevima izvan Zagreba. Vrhunski numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost.

Ukratko o zlatniku

Zlatnik 20 dollars Saint Gaudens dobio je ime skulptoru Augustusu Saint-Gaudensu, Amerikancu rođenom u Irskoj koji se umjetnički usavršavao u Europi prije nego što je dobio priliku oblikovati ovaj zlatnik.

Američki predsjednik Theodore Roosevelt predložio je Saint-Gaudensa za zadatak izrade nove inačice američke zlatne kovanice od 20 dolara, budući da je bio njegov osobni prijatelj, te je iznimno cijenio Saint-Gauensovo djelo.

Rad na oblikovanju kovanice prilično se otegao, i to zbog specifičnog izbočenog reljefa, ali i zbog skulptorova narušena zdravlja. August Saint-Gaudens umro je 1907. godine uspjevši dovršiti temeljni dizajn aversa i reversa, no medaljar Charles E. Barber odradio je posao prilagodbe i pripreme dizajna za proizvodnju.

Opis numizmatika zlatnik 20 dollars Saint Gaudens

Lik djevojke koja personificira Pobjedu nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 20 dollars Saint Gaudens. U desnoj ruci djevojka nosi baklju – simbol znanja i prosvijećenosti, a u lijevoj maslinovu grančicu – simbol mira. U pozadini iza djevojčina lika isijavaju zrake sunca.

Polukružno iznad lika ispisana je riječ “LIBERTY”, a desno je utisnuta godina izdanja. Uz rub aversa i oko središnjeg motiva kružno je posloženo 46 zvijezda koje predstavljaju 46 saveznih država koje su u vrijeme izdavanja zlatnika bile u sastavu Sjedinjenih Američkih Država. Od 1912. godine na dalje, broj zvjezdica povećan je na 48, budući da su tada uniju ušle Arizona i New Mexico.

Revers (naličje) sadrži orla u letu iznad kojega je polukružno ispisan tekst u dva reda “UNITED STATES OF AMERICA” i “TWENTY DOLLARS”. Na dnu reversa nalazi se sunce iz koje isijavaju zrake, dok je kružno oko sunca ispisan slogan “IN GOD WE TRUST”. U prvome izdanju iz 1907. godine, slogan je izostavljen.

Na obodu kovanice utisnut je tekst “E PLURIBUS UNUM”, pri čemu su riječi međusobno odvojene zvijezdicama.

Zlatnik 20 dollars Saint Gaudens kovan je u kovnicama u Philadelphiji, Carson Cityju, Denveru, New Oreleansu i San Franciscu.

Promjer zlatnika: 34 milimetara