Zlatnik 1/2 Sovereign Georgivs, Južna Afrika

Zlatnik 1/2 Sovereign Georgivs, Južna Afrika, zlatna kovanica

Zlatnik 1/2 Sovereign Georgivs izgledom je gotovo identičan masom dvostruko većem zlatniku Sovereign koji se otprilike u isto vrijeme kovao u Južnoj Africi.

Cijena: 1.256,73 kuna ili 166,62 eura

Na aversu ovoga zlatnika nalazi se lik britanskoga monarha Georgea V, koji je Ujedinjenim Kraljevstvom vladao od 1910. do 1936. godine. Osim u Južnoj Africi, zlatnik half Sovereign kovan je i u kovnicama Melbourne, Perth i Sydney u Australiji.

George V bio je prvi monarh koji je vladao Južnom Afrikom, budući da je upravo u vrijeme njegova dolaska na prijestolje Britanski parlament počeo implementaciju zakona o formiranju države Južne Afrike pod protektoratom Ujedinjenog Kraljevstva. U sastav nove države ušle su britanske kolonije Rt Dobre Nade, Kolonija Rijeke Orange, Natal i Transvaal. Zakonom je omogućeno da se Južnoj Africi priključi i Rodezija, no rodezijski su kolonisti tu mogućnost odbili na referendumu.

Posjedujete li zlatnik 1/2 Sovereign Georgivs? Želite li ga ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Primjerke s dodatnom numizmatičkom vrijednošću  možemo ponuditi na aukcijsku prodaju. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim dijelovima regije.

Opis numizmatika zlatnik 1/2 Sovereign Georgivs

Avers ili lice zlatnika half Sovereign sadrži lik kralja Georgea V koji je okrenut u lijevi profil. Oko monarhove glave ispisan je tekst “GEORGIVS V D G BRITT OMN REX F D IND IMP”.

Na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 1/2 Sovereign Georgivs nalazi se motiv Svetog Jurja (St. George) na konju, u borbi sa zmajem. Izdanje kovano u južnoafričkome gradu Pretoria ima kovničku oznaku “SA”. Oznaka je utisnuta sitnim slovima u podnožju reversa, iznad godine izdanja.

Zlatnik 1/2 Sovereign Georgivs s kovničkom oznakom “SA” kovan je 1923, 1925. i 1926. godine. Ukupna naklada iznosila je milijun i 756 tisuća primjeraka. Prve godine izdanja iskovano je samo proof (dokazno) izdanje.

Promjer zlatnika: 19 milimetara

Obod zlatnika je nazubljen