Zlatnik 25000 tolarjev Kočevski zbor, Slovenija

Zlatnik 25000 tolarjev Kočevski zbor, Slovenija, zlatna kovanica

U povodu šezdesete obljetnice okupljanja slovenskih političkih poslanika u Kočevju, središnja je banka Slovenije 2003. godine izdala prigodni zlatnik 25000 tolarjev Kočevski zbor.

Cijena: 1.962,24 kuna ili 260,74 eura

Ukoliko posjedujete ovaj ili bilo koji drugi zlatnik kovan za potrebe slovenskoga tržišta, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ako se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Kočevski zbor odposlancev slovenskega naroda ili skraćeno Kočevski zbor okupio je u listopadu 1943. godine 650 političkih predstavnika slovenskoga naroda, čime je efektivno – prema nekim povjesničarima – uspostavljen temelj slovenske državnosti. Zbor je okupljen neposredno nakon kapitulacije fašističke Italije u rujnu iste godine, a jedna od odluka Zbora bila je i ona o priključenju slovenskoga primorja – koje do tada bilo pod talijanskom vlašću – matici Sloveniji.

Politički predstavnici izabrali su u Kočevju Slovenski narodnooslobodilni odbor, najviše političko tijelo u Sloveniji sastavljeno od 120 članova, a također i četrdesetdvočlano slovensko izaslanstvo koje je u studenome iste godine – zajedno s predstavnicima ostalih južnoslavenskih naroda – sudjelovalo na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, na kojem je utemeljena državnost Socijalističke Jugoslavije.

Opis numizmatika zlatnik 25000 tolarjev Kočevski zbor

Na aversu i reversu zrcalno je prikazana stilizirana petokraka zvijezda, simbol komunističke i narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Dijelovi petokrake predstavljaju mjesta iz svih krajeva Slovenije iz kojih su se u Kočevju okupili politički predstavnici slovenskoga naroda.

Avers (lice) kovanice u središtu sadrži ispisanu nominalu “25000 tolarjev”, a polukružno oko središnjeg motiva navedena je zemlja izdavateljica zlatnika “REPUBLIKA SLOVENIJA”, te u nastavku godina izdanja 2003.

Na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 25000 tolarjev Kočevski rog navedene su godine obljetnice 1943-2003., a polukružno oko središnjeg motiva reversa ispisan je tekst “KOČEVSKI ZBOR ODPOSLANCEV”.

Autor dizajna zlatnika jest Blaž Češka. Zlatnik iskovan u slovačkoj kovnici Mincovna Kremnica u nakladi od 300 primjeraka, a u prodaju je pušten u rujnu 2003. godine.

Obod zlatnika: nazubljen

Promjer zlatnika: 24 milimetara