Zlatnik 1 denar 2000 godini hristijanstvo, Makedonija

Zlatnik 1 denar 2000 godini hristijanstvo

Narodna banka Makedonije izdala je 2000. godine prigodni zlatnik 1 denar 2000 godini hristijanstvo, komemorirajući na taj način dva milenija pojave kršćanstva. Službeni prvi dan puštanja zlatnika na tržište bio je 1. siječnja 2000. godine.

Cijena: 2.440,97 kuna ili 323,38 eura

Ako posjedujete ovaj ili bilo koji drugi zlatnik, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Opis numizmatika zlatnik 1 denar 2000 godini hristijanstvo

U središtu aversa (lica) zlatnika utisnut je grb Narodne banke Makedonije. Kružno oko središnjeg motiva makedonskom je ćirilicom ispisano ime financijske institucije koja je izdala zlatnik 1 denar 2000 godini hristijanstvo “Народната банка на Република Македонија” (“Narodna banka Republike Makedonije”). Uz donji rub aversa ispisana je brojka jedan (“1”) koja označava nominalu. Lijevo i desno navedeno je ime valute “DENAR” ćiriličnim i latiničnim pismom.

Pravoslavni križ, simbol Kristova raspeća, nalazi se u središtu reversa (naličja) numizmatika zlatnik 1 denar 2000 godini hristijanstvo. Svaki krak križa dodatno je ukrašen s pet sakralnih ornamenata. Kružno oko križa engleskim je jezikom ispisano ime izdavatelja zlatnika “National Bank of the Republic of Macedonia”. Pri dnu je utisnuta godina izdanja (2000).

Osim u zlatu, kovanica zlatnik 1 denar 2000 godini hristijanstvo iskovana je i u srebru, s istim dizajnom, promjerom, nominalom i nakladom. Masa srebrne kovanice iznosi 7 grama, a čistoća srebra je 925 tisućinki. Također, s istim je specifikacijama i u isto vrijeme u optjecaj puštena i kovanica od neplemenitih kovina, i to u nešto više od tri milijuna primjeraka.

U nastavku su specifikacije za zlatnik:

Promjer zlatnika: 23,8 milimetara

Naklada zlatnika: 1000 komada

Kovnica: Goldmak, Radoviš, Republika Makedonija

Godina izdanja: 2000

Autor dizajna: Biljana Unkovska