Zlatnik 10000 dinara Planica, SFRJ

Zlatnik 10000 dinara Planica, SFRJ, zlatna kovanica, numizmatika

U povodu svjetskoga prvenstva u skijaškim letovima koje je 1985. godine održano na najpoznatijoj slovenskoj skakaonici Narodna banka Jugoslavije izdala je prigodni zlatnik 10000 dinara Planica.

Cijena: 1.945,56 kuna ili 260,95 eura

Posjedujete li zlatnik 10000 dinara Planica? Želite li ga ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim dijelovima regije.

Ukratko o motivu zlatnika

Skakaonica na Planici poznata je kao jedna od najatraktivnijih i najboljih svjetskih destinacija za skijaše skakače. Upravo je ondje 1936. godine – prvi puta u povijesti – austrijski skijaš skakač Sepp Bradl skočio dalje od 100 metara. Gotovo šest desetljeća kasnije, 1994. godine, finski skijaš Toni Nieminen također je na Planici oborio povijesni rekord skočivši preko 200 metara.

Planica je oduvijek bila poznata kao mjesto rušenja svjetskih rekorda u skijaškim skokovima.  Stoga nije ni čudno što je upravo Planica odabrana da bude domaćin 8. svjetskog prvenstva u skijaškim skokovima, u čijem je povodu i  izdan ovaj zlatnik, te još dva srebrnjaka. Tek u zadnjih nekoliko godina skakaonice u Austriji, Češkoj i Njemačkoj počele su slovensku Planicu dostizati po veličini i popularnosti.

Opis numizmatika zlatnik 10000 dinara Planica

U središtu aversa (lica) numizmatika zlatnik 10000 dinara Planica nalazi se državni grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ime države latiničnim i ćiriličnim pismom navedeno je kružno oko grba: “SFR JUGOSLAVIJA”. Na dnu kovanice ispisana je nominala 10000 dinara, koja jeoznačena latiničnim i ćiriličnim slovom “D”, što predstavlja kraticu za tadašnju jugoslavensku valutu “dinar”.

Tri čaplje raskriljenih krila, simbol skijaških letova, prikazan je na reversu (naličju) zlatnika. Ispod motiva ispisano je “PLANICA 50”, te godina izdanja. Kružnu uz rub reversa naveden je tekst “VIII SVETSKO PRVENSTVO U SMUČARSKIM LETOVIMA”.

Na srebrnjacima nominale 1000 dinara izdanim također u povodu svjetskoga prvenstva pojavljuje se lik inženjera Stanka Bloudeka, arhitekta koji je stvorio skakaonicu na Planici, te motiv kolijevke.

Zlatnik 10000 dinara Planica izdan je u nešto malo manje od 2500 primjeraka. Autor oblikovanja kovanice jest Nebojša Mitrić.

Obod zlatnika: nazubljen

Promjer zlatnika: 24 milimetara

Ukupna masa u gramima: 8

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2315