gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 mark Ludwig II v. Bayern

Zlatnik 20 mark Ludwig II Koenig V. Bayern, Njemačka

Lik ekscentričnog, ali od Bavaraca obljubljenog bavarskoga kralja Ludwiga II nalazi se na na kovanici zlatnik 20 mark Ludwig II Koenig V. Bayern.

Cijena: 1.863,42 kuna ili 251,11 eura

Ludwig II rođen je 1845. godine, a bavarsko je prijestolje naslijedio nakon smrti oca Maksimilijana II u svojoj 18. godini. Bio je veliki obožavatelj njemačkoga skladatelja Richarda Wagnera, a mnogi smatraju da je upravo zahvaljujući potpori mladoga kralja Wagner bio u prilici napisati svoja najznačajnija djela. Kralj Ludwig Bavarskom je vladao 22 godine, nikada se nije vjenčao, a umro je pod nerazjašnjenim okolnostima. Naslijedio ga je mlađi brat Otto, čiji se lik također nalazi na zlatniku nominale 20 maraka.

Posjedujete li zlatnik 20 mark Ludwig II? Želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane u za potrebe države Bavarske otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost, ali i njezinu izvornost. Bude li kovanica imala vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 20 mark Ludwig II Koenig V. Bayern

Dva ponešto različita dizajna numizmatika zlatnik 20 mark Ludwig II kovana su za vrijeme vladareva života. Najveće se razlike mogu zamijetiti na reversu kovanice. Prvo izdanje reversa sadrži tradicionalni njemački motiv – raskriljenoga orla na čijim prsima je postavljen kraljevski grb. U odnosu na drugo izdanje, orao zauzima nešto više prostora na kovanici, zbog čega je nominala ispisana skraćeno “20 M.”. I ostale zlatne kovanice nominale 20 maraka kovane u to vrijeme u drugim njemačkim pokrajinama imaju navedeni dizajn. Kovanice sa starijim dizajnom i likom bavarskoga kralja Ludwiga II u optjecaj su puštane 1872. i 1873. godine.

Noviji dizajn na kovanicama zlatnik 20 mark Ludwig II počeo se koristiti 1874. godine, a zlatna numizmatika od 20 maraka s likom bavarskoga kralja Ludwiga II proizvodila se do 1878. godine.

Obvers numizmatika zlatnik 20 mark Ludwig II kružno oko lika bavarskoga kralja ima ispisan tekst “Ludwig II Koenig V. Bayern”, dok je na dnu kovnička oznaka “D”. Prvo izdanje na reversu ima ispisan tekst “Deutsches Reich” lijevo i desno od raskriljenoga orla, a na dnu ispod orlovih nogu utisnuta je godina izdanja, dok se lijevo i desno nalazi skraćeno ispisana nomniala “20 M.”. Drugo izdanje tekst “Deutsches Reich” nalazi se utisnuto polukružno iznad orla, dok je godina izdanja utisnuta desno, u nastavku teksta. Tekst nominale “20 mark” postavljen je polukružno ispod orla.

Zlatnik 20 mark Ludwig II u šest godina iskovan je u gotovo 5 i pol milijuna primjeraka.

Ukupna masa u gramima: 7.965

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2304