Zlatnik Sovereign Victoria s krunom, Australija

Zlatnik sovereign Victoria s krunom, Australija, zlatna kovanica

Budući da je Australija vladarski bila (i još uvijek jeste) povezana u personalnu uniju s Velikom Britanijom, na kovanici zlatnik Sovereign Victoria s krunom izdanoj u toj prostranoj zemlji južne hemisfere nalazi se lik britanske kraljice iz 19. stoljeća. Zlatne kovanice s identičnim motivom proizvodile su se i u Velikoj Britaniji.

Cijena: 2.788,63 kuna ili 370,22 eura

Ako imate zlatnik Sovereign Victoria s krunom ili bilo koji drugi zlatnik za koji želite obaviti procjenu numizmatičke vrijednosti ili ga ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Putem internetskih stranica Zlatnici nudimo najpovoljnije cijene otkupa na tržištu, a ukoliko je zlatnik numizmatički zanimljiv, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika Sovereign Victoria s krunom

Dulje nego bilo koji drugi britanski vladar, kraljica Victoria bila je na prijestolju Velike Britanije (što dakako uključuje i zemlje pod britanskom krunom) više od 63 godine. Zahvaljujući njezinoj snažnoj osobnosti, to se višedesetljetno razdoblje u britanskoj povijesti naziva viktorijanskom erom. Pod vlašću kraljice Victorije, Ujedinjeno Kraljevstvo ojačalo je industrijski, politički, znanstveno, kulturno i vojno, a teritorij imperija toliko se proširio da se rasprostirao kroz mnoge vremenske zone, zbog čega je tada i nastala uzrečica da je Velika Britanija zemlja “nad kojom sunce nikada ne zalazi”.

U vrijeme britanske kraljice Victorije, Australija se počela emancipirati kao zemlja atraktivna za useljenike. U drugoj polovici 19. stoljeća useljavanje se znatno ubrzalo, zahvaljujući otkriću zlata na teritoriju današnje savezne države Victorije. Zlatna groznica bila je na vrhuncu između 1850. i 1860. godine, upravo u vrijeme vrhunca Victorijine vladavine.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Victoria s krunom

Kraljičin lik u lijevome profilu nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik sovereign Victorija s krunom. Kruna koja doseže do samog ruba kovanice nalazi se na Victorijinoj glavi, i po tome je motiv na aversu specifičan u odnosu na druga izdanja zlatnika sovereign s likom britanske vladarice. Lijevo od Victorijine glave, polukružno uz rub kovanice, ispisan je tekst “VICTORIA D.G.”, a desno “BRIT REG F D

Lik Svetog Jurja, uobičajeni motiv na velikom broju kovanica Sovereign, nalazi se na reversu (naličju) ovoga zlatnika. Radi se o dizajnu gravuri talijanskoga gravera Benedetta Pistruccija. Osim utisnute godine izdanja pri dnu, na reversu nema nikakvog drugog teksta.

Zlatnik Sovereign Victoria s krunom kovan je u Australiji u razdoblju od 1887. do 1893. godine, i to u ukupnoj nakladi od preko 30 milijuna primjeraka. Kovnička oznaka “M” ili “S” obično je bila utisnuta u podnožje lika Svetog Jurja, točno iznad utisnute godine izdanja na reversu.