Zlatnik 50 franc Champollion, Francuska

Zlatnik 50 franc Champollion, Francuska

Kovanica posvećena uglednom francuskom znanstveniku koji je dešifrirao egipatske hijeroglife – zlatnik 50 franc Champollion – pojavila se u optjecaju 1998. godine u Francuskoj. Iskovana je u povodu 170. obljetnice znanstvene ekspedicije u Egipat na čijem je čelu bio upravo Jean Francois Champollion, a kojoj je cilj bio proučavanje egipatskih zapisa na terenu.

Cijena: 2.101,84 kuna ili 281,92 eura

Osim što je razvio interes za egipatsku kulturu, Jean Francois Champollion bio je iznimno nadaren poliglot. Do šesnaeste je godine naučio desetak jezika, a u dvadesetoj je godini govorio latinski, grčki, hebrejski, aramejski, sanskritski, avestanski, pahlavijski, arapski, sirijski, kaldejski i perzijski. To duboko i široko znanje jezika iznimno mu je pomoglo u njegovim nastojanjima da otkrije tajnu egipatskog pisma.

Ako posjedujete zlatnik 50 franc Champolion ili bilo koju drugu svjetsku kovanicu od plemenitih kovina koju želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, predlažemo da od naših numizmatičkih stručnjaka zatražite besplatnu vrijednosnu procjenu putem interneta. Otkup zlatnika obavljamo u našem središnjem uredu u Zagrebu, a u slučaju ako zlatnik ima dodatnu numizmatičku vrijednost, možemo vam ponuditi prodaju kovanice aukcijom putem neke od međunarodnih aukcijskih kuća.

Opis numizmatika zlatnik 50 franc Champollion

Lik Jeana Francoisa Champolliona prikazan je na lijevoj polovici aversa (lica) zlatnika. Desna polovica sadrži prikaz obeliska s egipatskim znakovnim pismom što ga je Champolion dešifrirao. U donjem dijelu zlatne kovanice nalazi se izvadak testa ispisanog hijeroglifima, dok je lijevo ispisana kratica “RF” koja označava Republiku Francusku kao izdavateljicu zlatnika. Polukružno u gornjem desnom kvadrantu, uz rub kovanice ispisano je znanstvenikovo ime “J-F CHAMPOLLION”.

U središtu reversa (naličja) numizmatika zlatnik 50 franc Champollion nalazi se prikaz sfinge i velikih egipatskih piramida. U podnožju sfinge ispisana je skraćena nominala zlatnika “50 F” (50 francuskih franaka), dok je lijevo od nominale utisnuta godina izdanja. Polukružno uz gornji rub reversa naveden je tekst “TRESORS DU NIL”.

Zlatnik je iskovan u tri tisuće primjeraka.

Osim u zlatu, kovanica posvećena Jean Francoisu Champollionu iskovana je i u srebru u 15 tisuća primjeraka, nominale 10 francuskih franaka i ukupne mase 22,2 grama.

U nastavku navodimo podatke o kovanici zlatnik 50 franc Champollion:

Ukupna masa u gramima: 8.4521

Udio mase zlata: 0.92

Masa čistog zlata u uncama: 0.25