gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 franga ari Amet Zogu, Albanija

Zlatnik 20 franga ari Amet Zogu, Albanija

Nakon osamostaljenja od Otomanskog carstva 1912. godine i niza političkih prevrata, vlast u Albaniji preuzeo je predsjednik a potom i kralj Zogu, čiji se lik nalazi na kovanici zlatnik 20 franga ari Amet Zogu.

Cijena: 1.493,44 kuna ili 201,25 eura

Kralj Zogu rodio se kao Ahmet Muhtar Bej Zogolli, no u vrijeme svojeg najintenzivnijeg političkog djelovanja prezime je promijenio u Zogu, što na albanskom znači “ptica”, budući da je smatrao kako njegovo izvorno prezime nema dovoljno jasne albanske konotacije.

Zogu je bio službeno izabran kao predsjednik Albanije 1925. godine od strane albanskoga ustavnog vijeća. Tri godine kasnije, Albanija postaje kraljevina a Zogu je proglašen kraljem Albanaca, preuzevši svoje prezime kao službeno kraljevsko ime.

Ukoliko posjedujete ovaj ili bilo koji drugi europski zlatnik, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ako se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Opis numizmatika zlatnik 20 franga ari Amet Zogu

Lik predsjednika Albanije (kasnije albanskoga kralja) okrenutog u lijevi profil nalazi se na aversu (licu) kovanice zlatnik 20 franga ari Amet Zogu. Lijevo i desno od biste ispisano je ime “Amet Zogu”.

Dvoglavi albanski orao raskriljenih krila motiv je na obversu (naličju) kovanice. Lijevo i desno uz orlove kandže ispisana je nominala “Fr A 20”. Naziv valute “franga ari” na albanskom jeziku znači “zlatni franak”, budući da je ova kovanica – kao i sve ostale zlatne kovanice s likom predsjednika, odnosno, kralja Zogua – bila izrađena u skladu sa standardom Latinske monetarne unije.

Ispod dvoglavoga orla utisnuta je godina izdanja, a polukružno iznad orla ispisan je naziv države izdavateljice zlatnika: “Shqipni – Albania”. Desno od godine izdanja i ispod brojke “20” koja označava nominalu utisnuta je kovnička oznaka “R”.

Prvo izdanje opisane kovanice u optjecaj je pušteno 1926, a zlatnik 20 franga ari Amet Zogu kovana je i 1927. godine. Ukupno je iskovano nekoliko tisuća ovih zlatnika, no budući da potražnja za njime nije velika, kovanica nema znatniju numizmatičku vrijednost.

Izdanja zlatnika s likom kralja Zogua s ponešto različitim dizajnom u optjecaj su puštana i kasnijih godina. U povodu 25. obljetnice albanske nezavisnosti, 1937. godine izdana je prigodna zlatna kovanica od 20 franga ari. Kovanica iste nominale izdana je i 1938. godine u povodu vjenčanja kralja Zogua za kontesu Geraldinu Apponyi. Te kovanice na aversu imaju tekst “Zog I Mbreti I Shqiptarevet”, a na reversu kraljevski grb s dvoglavim orlom na vladarskome plaštu. Svaka od tih kovanica iskovana je u 2500 primjeraka.

Ukupna masa u gramima: 6.4516

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.1867